marți, 24 ianuarie 2012

Prajitura cu ness si bezea

Reteta preluata de la Gourmandine! Multumesc!


Pentru blat:

6 oua

150g zahar tos

75g faina

25g miez de nuca macinat

10g cacao (1 lingura)



Pentru crema de ness:

250g margarina Rama la cub

200g zahar pudra

3 galbenusuri

2 lingurite de ness


Pentru bezea:

3 albusuri

120g zahar tos


Pentru ornat:

Ciocolata cu lapte


Mod de preparare:


Punem 6 galbenusuri intr-un bol si le batem pana se omogenizeaza.

Punem 6 albusuri intr-un castron incapator si incepem sa le batem cu mixerul, pana obtinem o spuma consistenta

In spuma obtinuta adaugam 150g zahar tos si mixam din nou, pana se inglobeza bine de tot si spuna se intareste.

In spuma obtinuta adaugam cele 6 galbenusuri pe care le-am omogenizat initial si amestecam cu o spatula, usor de jos in sus pana se inglobeaza complet.

In compozitia obtinuta adaugam 75g faina si amestecam din nou cu o spatula, usor de jos in sus pana se omogenizaza complet.

Adaugam si 25 g miez de nuca macinat, amestecam din nou cu spatula usor pana se inglobeaza complet.

In final, adaugam 1 lingura cacao si amestecam din nou pana se inglobeaza complet.

Luam o tava (24cm/38cm), o ungem cu ulei sau unt si o tapetam cu faina, apoi turnam compozitia pentru blat, nivelam egal si frumos, o introducem in cuptorul preincalzit si o lasam la copt intre 20 si 30 minute, depinde de cuptor. Pentru a verifica daca blatul este copt faceti testul cu scobitoarea. Dupa ce blatul este copt, il scoatem pe un fund de lemn si il lasam la racit.

Intr-un bol punem ness-ul, adaugam 3 linguri de apa calda si amestecam cu o lingurita, pana se dizolva.

Intr-un alt bol, punem 3 galbenusuri si le amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza.

Intr-un castron mai incapator punem cubul de margarina, care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei, adaugam zaharul pudra si incepem sa-l mixam, pana obtinem o compozitie omogena.

In compozitia de unt, adaugam cele 3 galbenusuri omogenizate mai inainte si mixam pana se inglobeaza complet.

Adaugam apoi si nessul dizolvat in prealabil si mixam din nou pana obtinem o crema omogena.

Pentru bezea, punem 3 albusuri intr-un castron termorezistent, le mixam bine pana obtinem o spuma.

Adaugam in spuma obtinuta si zaharul tos, mixam din nou pana se inglobeaza complet.

Imediat, mutam castronul cu aceasta compozitie, pe baie de aburi, cu fundul intr-o cratita cu apa care fierbe si mixam incontinu, pana suprafata bezelei devine foarte lucioasa, intre 3-6 minute.

Dupa ce blatul si bezeaua s-au racit, putem incepe sa asamblam prajitura.
Punem blatul pe o tava, peste intindem intreaga cantitate de crema de ness si o nivelam frumos.

Peste crema de ness intindem bezeaua, uniform, cu o spatula.

Peste bezea, radem din belsug ciocolata, pe razatoarea mica. De preferat ar fi sa lasati prajitura sa se aseze pana a doua zi (insa se poate servi si imediat).


Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu